Bidprentjes

Een bidprentje (gedachtenis prentje of doodsprentje) is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk als herinnering aan een overlijden wordt uitgegeven. Op het prentje wordt de naam, geboorte- en sterfdag van de overledene vermeld. Het gebruik van een bidprentje komt bijna uitsluitend voor onder katholieken. Waar in het verleden meestal een heilige werd afgebeeld in zwart-wit maar soms ook in kleur, wordt nu ook vaak een kruis of de overledene zelf afgebeeld.
Bidprentjes zijn dan ook een goede vertrekbasis bij het opstellen van een stamboom, maar de informatie moet met enige omzichtigheid gebruikt worden omdat er al eens onnauwkeurigheden (bv. in de naam van een persoon) voorkomen.
Mocht u bidprentjes hebben die u even kunt missen, laat het me weten u doet er mij een groot plezier mee. U krijgt zeer zeker alles in originele staat zo snel mogelijk terug. U kunt ze mij ook digitaal toesturen.
Het staat u vrij de hieronder genoemde bidprentjes te downloaden.
Gooi a.u.b. nooit prentjes weg, maar overhandig ze dan liever aan bijvoorbeeld een Heemkundekring of Archiefdienst bij u in de buurt.
Voor de afbeeldingen van de bidprentjes klikt u hier (de datum achter de naam van de overledene is zijn/haar geboortedatum).